Benzine

Benzine brandstoffen

Veenema levert een breed assortiment aan benzine.Onze benzine’s zorgen voor lagere emissies of uitstootgassen en bieden bescherming uw motor tegen corrosie of roest. Deze additieven, die Texaco toevoegt aan de benzine, worden meestal niet toegevoegd aan de zogenaamde 'witte pompen'.

Benzine van Veenema Olie

Wij kunnen u voorzien van vier soorten benzines:

Bij ons kunt u kiezen uit vier soorten benzines. Niet iedere benzine is overal verkrijgbaar doordat we u bedienen met verschillende tankstations. Hieronder vindt u een overzicht van onze benzines.

 

  • Euro 95 E5 (niet meer beschikbaar, sinds 1 oktober 2019)
  • Euro 95 XL (Texaco Sneek)
  • Competition 102® (niet meer beschikbaar, sinds 1 oktober 2019)
  • Euro 95 E10 
  • Super plus 98 E5

 

Euro 95 E5

Is onze standaard loodvrije benzine die voorzien is van het octaangetal 95 en is geschikt voor alle voertuigen die beschikken over de europese type goedkeuring vanaf juli 1991. Onze benzine mag conform de huidige regelgeving tot 5% ethanol bevatten. Onze ben euro 95 houdt uw onderdelen van de auto schoon en reinigt vervuilde motor onderdelen. Texaco voegt aan zijn euro 95 benzine standaard een pakket toe van een aantal kwalitatief hoogstaande additieven. 

 

Euro 95 XL

Deze high quality fuel is een Euro 95 basisproduct met een hogere dosis additief en biedt u belangrijke voordelen. EURO 95 XL onderscheidt zich van Euro 95 door zijn reinigende eigenschappen, betere prestaties en een betere bescherming van de motor tot gevolg. Door de reinigende eigenschappen is er een aantoonbare verbetering van de prestaties van de motor (een hoger koppel en vermogen, snellere acceleratie, minder 'misfires'). Indirect leiden deze verbeterde prestaties tot een lager verbruik met minder schadelijke emissies en minder slijtage.

 

Texaco Euro 95 XL is voor de meeste motoren toepasbaar. Zeker wanneer u in het verleden al Euro 95 gebruikte, kunt u zondermeer overstappen op Euro XL. In uitzonderlijke gevallen wordt voor bepaalde types voertuigen door de constructeur echter aanbevolen enkel Superplus 98 te tanken. Daarom adviseren wij het instructie boekje te raadplegen. Wordt Euro 95 aanbevolen, dan is er geen enkel probleem om Euro 95 XL te tanken. Wordt alleen een loodvrije benzine met een octaangetal van 98 of een loodhoudende benzine aanbevolen, dan is het raadzaam eerst een garage te raadplegen en te vragen of de motor afgesteld dient te worden met het oog op gebruik van Euro 95 XL. Dit kan het geval zijn bij oldtimers, sportwagens en sportmotoren.

 

Competition 102®

In Duitsland is benzine met een octaan van 102 al lange tijd verkrijgbaar, maar in ons land kon je er nergens voor terecht. Tot nu! Salland Olie, moederbedrijf van Firezone, en Veenema Olie bieden vanaf heden een nieuwe brandstof aan, met inderdaad octaan 102. Maar wat betekent dit? Hieronder beantwoorden deze vragen.

 

Waarom zou je Competition 102® willen tanken? 

Voor de gemiddelde automobilist is het misschien niet zo interessant. Maar liefhebbers hebben hier jaren op gewacht. Door de komst van deze benzine, welke te vinden is bij Firezone’s door heel Nederland, kunnen de eigenaren van sportauto’s en serieuze supercars het vermogen van hun auto optimaal benutten. En oldtimerseigenaren hebben er ook baat bij. Voor de laatste groep niet om de prestaties, maar door het ontbreken van ethanol. Oude motoren zijn hierop niet berekend. Als er toch benzine met een te hoog ethanol gehalte wordt getankt, kan dit vervelende gevolgen hebben.

 

Waarvoor staat het getal 102?

Het getal is een octaangetal. Het nummer is een referentiewaarde voor de klopvastheid van benzine. Hoe hoger het octaangetal, hoe klopvaster de benzine. Wanneer benzine klopvaster is houdt het in dat het meer compressie aankan voordat het vlam vat. 

Hierdoor is de explosie groter wat uiteindelijk leidt tot meer vermogen.

Sportieve auto’s vaak worden vanaf de fabriek ingesteld op octaan 98 wat over het algemeen ook overal verkrijgbaar is. Maar als het aan de autofabrikanten ligt tankt iedereen 102.

 

Is het veilig om te tanken?

Mensen zijn vaak sceptisch over nieuwe brandstoffen. Echter hoeft dat niet bij

Competition 102®. De productie en vervoer is in handen van Salland Olie. Door productie binnenshuis te houden en het vervoer in eigen tankauto’s wordt de kwaliteit gewaarborgd. Competition 102® voldoet aan de Europese kwaliteitsnorm EN228. 

 

Waar kan ik Competition 102® tanken?

Dit kan bij ons Firezone tankstation aan de Bolswarderweg in Sneek.

 

EURO 95 E10 

In een aantal Europese landen (w.o. Duitsland, Frankrijk en België) wordt bij tankstations al een E10. Dit is een met bio-ethanol aangelengde benzine. De E staat voor (bio)ethanol, het getal staat voor het percentage aan toegevoegde ethanol. 

De E10 benzine wordt vanaf oktober 2019 ook beschikbaar op veel locaties in Nederland. Ca 90% van alle voertuigen kan probleemloos E10 tanken. Doe hier de E10 E10 check

Is uw auto niet geschikt voor E10 of twijvelt u over het gebruik hiervan, raadpleeg het service boekje van uw auto of blijf gewoon de brandstof tanken die u altijd gewend bent te tanken.