De geschiedenis
Sinds 1935 is de familie Veenema
actief in de oliehandel.

De geschiedenis van Veenema Olie gaat terug tot 1935

In 1935 is Fokke Veenema begonnen met Veenema Oliehandel in Sneek. Daarvoor bracht het bedrijf van Pake Fokke turf rond bij particulieren en bedrijven vol onder zeil in een skûtsje. Een skûtsje (Fries voor 'schuitje') is een houten of stalen Friese tjalk, gebouwd voor het vervoer van vracht in Friesland. Afhankelijk van het seizoen vervoerden ze mest, terpaarde, aardappelen en andere bulkgoederen. De schipper en zijn gezin woonden aan boord van het skûtsje en deze zeilschepen werden vanaf de 18e eeuw gebouwd tot circa 1930.

De skûtsjes verdwenen

De skûtsjes verdwenen als vrachtschip van het water toen de motor-binnenvaartschepen die vele honderden tonnen lading konden meenemen, hun rol overnamen. Veel skûtsjes werden vervolgens omgebouwd tot woningen op het water. Tegenwoordig wordt in het skûtsje De Zeldenrust in de IFKS gevaren door onze familie. Later verkocht Fokke olie en brandstof voor fornuizen en kookgerei. In 1955 nam Catharinus Veenema het bedrijf over om in 1965 het eerste tankstation in Sneek te openen. In dit tankstation verkocht Catharinus smeerolie, Industriële gassen en brandstoffen.

 

      

 

De derde generatie Veenema

In 1990 zetten de drie gebroeders Arnold, Freddy en Harold Veenema voort als de nieuwe eigenaren. De onderneming groeide stevig door en in 1996 is de handel in Chemicals aan de onderneming toegevoegd. Medio 2015 zet Veenema Olie Chemie Energie voet op Duitse bodem met de handel in Chemicals. Zo is het Veenema van nu vol energie en klaar voor de toekomst.